Skip to main content

Interviurile GHEPARZII, ep. 7: Cu Pini Gershon, despre strategie

Interviurile GHEPARZII, ep. 7: Cu Pini Gershon, despre strategie

Interviurile GHEPARZII țin ștacheta sus și propun pentru cel de-al șaptelea episod o discuție cu un tehnician care are în palmares trei trofee de campion al Euroligii, fiind inclus în topul de 50 de personalități care au influențat major competiția. 

Este vorba de legendarul antrenor israelian Pini Gershon!

Născut în 1951 la Tel Aviv, Pinhas ”Pini” Gershon a avut o scurtă carieră de jucător, încheiată prematur de o accidentare. A jucat între 1970 și 1974 pentru Maccabi South Tel Aviv, ”sora” mai mică a celebrului power-house din capitala Israelului.

Imediat, a trecut pe banca tehnică, începându-și lunga carieră alături de echipele de juniori ale clubului Beitar Tel Aviv în același an, 1974.

După doi ani, a preluat echipa de seniori a aceluiași club, în 1977, trecând apoi pentru două sezoane la Hapoel Holon. A mai antrenat pe Hapoel Gan Shmuel, Hapoel Galil Elyon, Maccabi Haifa, Hapoel Tel Aviv, Beitar și Ironi Ramat Gan, pentru a ajunge din nou la Hapoel Galil Elyon, în sezonul 1992-1993. 

A fost un sezon excepțional pentru Pini Gershon, întrucât avea să câștige primul său titlu de campion al Israelului. A fost pentru prima dată în 36 de ani când titlul național nu a revenit celor de la Maccabi Tel Aviv!

A continuat lupta cu gigantul Maccabi Tel Aviv, lovindu-l de pe banca mai multor cluburi, până când în 1998 avea să preia echipa, scriind unul dintre capitolele de aur din istoria acesteia. 

Maccabi era în declin, bifase mai multe sezoane fără să reușească accederea în fazele superioare ale Euroligii, dar lucrurile aveau să se schimbe. Cu David Blatt ca secund, Pini Gershon a reînviat gloria Maccabi, reușind în doar două sezoane să ajungă în finala Euroligii, cedând trofeul celor de la Panathinaikos!

Ca o consolare, în sezonul următor a câștigat FIBA SuproLeague (un format generat de divizarea Euroligii), învingând în Final Four pe CSKA Moscova și, mai apoi, pe Panathinaikos. 

După o pauză de doi ani, Pini Gershon s-a întors în antrenorat, preluând din nou frâiele Maccabi Tel Aviv, având un target ambițios: accederea în Final Four-ul Euroligii. Nu numai că a reușit, dar chiar a câștigat trofeul. 

Sezonul 2004-2005 a fost de vis pentru Pini Gershon: a câștigat din nou EuroLiga, dominând competiția și a primit trofeul pentru Antrenorul Anului. 

Sezonul următor s-a încheiat în finala Euroligii, Gershon considerând că este momentul pentru el să înceapă o aventură în străinătate.

A trecut la Olympiacos Pireu, pe care i-a condus până în finala campionatului și în sferturile EuroLeague. 

A urmat un nou capitol la Maccabi, între 2008 și 2010, pentru ca fluierulului de antrenor să îi ia locul costumul de manager, de această dată în structura celor de la Hapoel Holon. Sezonul 2014-2015 l-a petrecut din nou pe banca celor de la Maccabi, însă în calitate de antrenor-asistent pentru conaționalul său, Guy Goodes.

În tot acest timp, Pini Gershon a avut mai multe episoade în care a ajutat echipe naționale. A fost asistent al selecționatei Israelului, pentru ca în 2008 să conducă Bulgaria spre o calificare excepțională la EuroBasket 2009, în dauna mult mai titratei echipe a Italiei. 

Din 2015 este manager al echipei naționale a țării sale.

Desigur, pe lângă cele trei titluri de Euroligă (incluzând SuproLeague), Pini Gershon și-a completat palmaresul cu opt titluri de campion în Israel, tot atâtea Cupe ale Israelului, precum și un titlu de Antrenorul Anului în țara natală (1993) și al Euroligii (2005). A fost inclus în topul ”50 Greatest Euroleague Contributors” în 2008, cu ocazia celebrării a 50 de ani de competiții continentale. 

Discuția lui Marcel Țenter cu legendarul antrenor israelian va avea loc joi, 11 iunie, putând fi urmărită live începând cu ora 19 pe canalul nostru de Youtube și pe pagina de facebook Gheparzii.

FOTO: Globes

(0) Comments