Tudor Șomăcescu este unul dintre prospecții europeni remarcați foarte devreme peste Ocean, în Statele Unite ale Americii, acolo unde baschetul se trăiește la un cu totul alt nivel decât cel cu care suntem noi obișnuiți. Urmărit îndeaproape de scouteri încă de la primele sale apariții continentale, fie că vorbim de Campionatul European Under 16 sau de European Youth Basketball League, Șomăcescu continuă să stârnească exclamații de uimire prin jocul său. De această dată, însă, lucrurile se întâmplă în lumina reflectoarelor, într-o competiție ce va schimba cu totul percepția asupra sportului la nivel de juniori, cel puțin în Statele Unite ale Americii, acolo unde baschetbaliștii nu pot avea un contract de profesionist nici măcar în colegiu.
Overtime, căci despre această competiție este vorba, le propune baschetbaliștilor de liceu să uite de baschetul de colegiu, oferindu-le direct salarii în șase cifre (în dolari, desigur), antrenamente de primă clasă și pregătire completă pentru cariera profesionistă. Totul la pachet cu școală, astfel încât carierele sportivilor să nu fie axate doar pe baschet. În cazul în care un sportiv nu reușește să facă pasul spre NBA sau un contract serios în Europa, liga se angajează să îi achite studiile universitare în Statele Unite!
Tudor Șomăcescu, în echipamentul Overtime. FOTO: www.overtimeelite.com
Overtime este deja o mega-afacere susținută financiar de nume grele, precum Jeff Bezos, unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii, dar și staruri NBA precum Kevin Durant, Carmello Anthony sau Trae Young.
În al doilea an de funcționare, printre cei 25-30 de sportivi selecționați din toată lumea apare un nume familiar nouă: Tudor Șomăcescu. Cu o carieră începută în România, la Târgu Jiu, Tudor s-a transferat la U-BT Cluj-Napoca, unde a petrecut doi ani înainte de a traversa Oceanul. Aici a jucat în primul an la liceul Sierra Canyon, de unde a fost înrolat de Overtime.
gheparzii.ro: Salut, Tudor! Hai să intrăm direct în temă, lumea este curioasă… Cum te-ai adaptat la noua ta echipă?
Tudor Șomăcescu: A fost un început mai greu, mi-a luat puțin să mă adaptez cu tot ce se întâmplă, dar într-un final am ajuns la nivelul de comfort necesar.
gheparzii.ro: Cum arată o zi din viața ta în Statele Unite?
Tudor Șomăcescu: O zi normală pentru mine presupune să mă trezesc dimineața la ora 7, plecăm spre sală, acolo luăm masa și ne pregătim pentru școală. Avem cursuri între ora 9 și ora 13, iar pe urmă antrenament de la 14 la 17. Restul zilei este liber.
gheparzii.ro: Cum te descurci cu școala?
Tudor Șomăcescu: Școala merge chiar foarte bine, îmi doresc ca, în același timp cu baschetul, să primesc o educație la nivel ridicat, iar OTE (Overtime Elite – n.n.) este locul potrivit pentru amândouă capitolele.
gheparzii.ro: Ai plecat de acasă, de la Târgu Jiu, pentru a te muta la Cluj, la U-BT. Care a fost planul tău și al familiei atunci și cât de mult s-a schimbat strategia de atunci și până acum?
Tudor Șomăcescu: Mutarea la Cluj a fost unul dintre cei mai mari pași din cariera mea și unul dintre cele mai fericite momente. Nu m-am gândit niciodată că o să ajung până aici și pentru asta vreau să le mulțumesc celor de la U-BT, care m-au sprijinit și m-au crescut în academia lor.
gheparzii.ro: Care sunt cele mai mari dificultăți cu care te confrunți în Statele Unite? Ce îți place și ce nu îți place acolo?
Tudor Șomăcescu: Nu pot spune că am nepărat dificultăți, sunt genul de persoană care se adaptează destul de repede, îmi place foarte mult aici faptul că lumea e foarte amabilă și toți m-au primit cu brațele deschise. În schimb, nu imi place vremea!
gheparzii.ro: Ce îți lipsește cel mai mult?
Tudor Șomăcescu: Cel mai mult îmi lipsesc mama și fratele meu, ei sunt motivul pentru care sunt aici și pentru care muncesc zi de zi.
gheparzii.ro: Ai prietenă?
Tudor Șomăcescu: Nu, nu am prietenă.
gheparzii.ro: În România se aude că ești cel mai bine plătit baschetbalist român în acest moment. Cât de mult contează acest lucru pentru tine?
Tudor Șomăcescu: Nu mă afectează în mod special acest lucru, sunt mândru că pot să joc la nivelul acesta și am și o ,,răsplată”, să îi spun așa, dar banii nu sunt obiectivul meu principal.
gheparzii.ro: Nu îți e frică să nu ”îți pierzi capul” având un contract atât de mare la această vârstă? Sau că este o presiune prea mare?
Tudor Șomăcescu: Eu mă consider mai matur decât vârsta mea și sunt mai mult ca sigur că sunt capabil să mențin un echilibru și să rămân cu picioarele pe pământ. Niciodată nu o să uit de unde am plecat.
gheparzii.ro: În 2024 vei fi eligbil pentru draftul NBA. Ai putea fi al doilea român care evoluează în NBA. Face asta parte din planul tău de viitor?
Tudor Șomăcescu: Bineînțeles, asta îmi doresc de când eram mic și muncesc în fiecare zi să ajung acolo. Vreau să pun România pe hartă și să arăt că orice se poate prin muncă. Îmi doresc să fiu al doilea român din NBA.
Tudor Șomăcescu, Marcel Țenter și Dragoș Lungu
gheparzii.ro: Ți-ai făcut planuri de vacanță pentru la vară sau vei veni în țară să te pregătești cu Gheparzii?
Tudor Șomăcescu: Vara aceasta vreau să lucrez cât mai mult la jocul meu individual și la fizic, o să iau o mică vacanță și o să mă bucur de vară, dar după asta mă întorc la treabă.
gheparzii.ro: Mai reușesti să urmărești meciurile din campionatul României de seniori? Sau pe cele ale foștilor tăi colegi de la juniori?
Tudor Șomăcescu: Sunt chiar la zi cu meciurile celor de la ,,U” la seniori, îmi place să urmăresc ce se mai întâmplă acasă și să îmi văd foștii colegi/prieteni.
gheparzii.ro: Ce sfat ai pentru tinerii jucători români?
Tudor Șomăcescu: Pot spune doar că prin muncă și seriozitate poți ajunge departe. Le transmit să nu uite niciodată motivul pentru care au început să practice acest sport și să nu se abată de la drum. Orice este posibil dacă chiar îți dorești și depui efort în a-ți atinge obiectivele!
gheparzii.ro: Privind în urmă de când ai început baschetul și până acum, care crezi că ar fi lucrurile care trebuie să se schimbe, cât mai repede, în baschetul românesc la nivel de juniori?
Tudor Șomăcescu: Cu siguranță, să se investească mult mai mult în baschetul de juniori, să se promoveze tinerii spre nivelul de seniori unde să și primească o șansă la minute de joc. Și, dupa părerea mea, avem nevoie de mai multă competiție internațională.
gheparzii.ro: Trecem pe un sistem de întrebări cu variante de răspuns, dintre care tu trebuie să alegi ce preferi, scurt și la obiect:
1. Filme sau cărți? Tudor: filme
2. Ieșit afară sau stat in casă? Tudor: ieșit afară
3. Jocuri de strategie sau shooter? Tudor: jocuri de strategie
4. Iphone sau Android? Tudor: Iphone
5. Tik-tok, Facebook, Instagram sau altceva? Tudor: Instagram
6. Trei lucruri pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie? Tudor: telefonul, o minge de baschet, căștile