Skip to main content

Interviurile GHEPARZII, ep. 6: Despre mentorat în baschet, cu Tab Baldwin

Interviurile GHEPARZII, ep. 6: Despre mentorat în baschet, cu Tab Baldwin

Următorul invitat al lui Marcel Țenter pentru Interviurile GHEPARZII este Tab Baldwin, un antrenor de baschet cunoscut fanilor din România după ce a condus U-Mobitelco Cluj-Napoca în perioada 2008-2009. Alături de cei doi, emisiunea de joi va mai avea parte de un invitat surpriză.

Thomas Anthony ”Tab” Baldwin s-a născut în 1958 în Jacksonville, Florida, iar cariera sa în antrenorat a început la vârsta de 30 de ani, la Antipozi. Baldwin s-a mutat în Dunedin, Noua Zeelandă, pentru a antrena echipa Otago Nuggets, din a doua ligă neozeelandeză. A promovat cu Nuggets, iar în 1994 a preluat pe Auckland Stars, echipă cu care a câștigat cinci titluri de campioană în cei opt ani în care s-a aflat la cârma ei. Totodată, Tab a fost numit antrenorul anului de patru ori și este și în ziua de azi tehnicianul cu cele mai multe victorii în istoria primei ligi din Noua Zeelandă!

Succesul său l-a propulsat la conducerea Tall Blacks, echipa națională de baschet masculin a Noii Zeelande, reușind calificarea micuței națiuni la Campionatul Mondial din 2002, prin câștigarea FIBA Oceania. Iar Tab Baldwin nu s-a mulțumit doar cu calificarea, ci a condus Tall Blacks până în semifinalele FIBA World Championship, ce s-au desfășurat în Indianapolis, SUA! Este cea mai bună clasare a unei națiuni din Oceania la Campionatele Mondiale, fapt ce i-a adus lui Baldwin Ordinul de Merit al Noii Zeelande, dar și titlul de Antrenorul Anului în sportul din țara insulară, atât în 2001, cât și în 2002.

Cariera lui Baldwin a trecut, astfel, în baschetul de club de top, preluând pe Banvit din Turcia și PAOK Salonic, din Grecia. Cu ultima dintre ele, a înfruntat și eliminat din FIBA EuroChallenge pe U-Mobitelco în 2007. La finele acelui sezon, Tab avea să preia echipa clujeană, fiind cel mai cunoscut antrenor care evoluase până atunci în baschetul românesc. El l-a avut ca secund chiar pe Marcel Țenter, care era la începutul carierei sale de antrenor. 

În 2010, Tab Baldwin și-a continuat periplul în lume, preluând echipa națională a Libanului, cu care a reușit să câștige FIBA Asia Cup în același an, dar și clubul libanez Sagesse Beirut. A urmat un sezon la timona selecționatei Iordanului, pentru a prelua ulterior echipa națională a statului Filipine. Aici, a avut mai multe colaborări cu diverse cluburi și echipe.

Palmaresul său cuprinde, așadar, o medalie de aur și două de argint la FIBA Oceania cu Tall Blacks, un argint la FIBA Asia cu naționala Iordanului, aur la FIBA Asia Cup cu selecționata Libanului, aur la Southeast Asian Games la cârma naționalei din Filipine, precum și argint cu aceeași echipă la William Jones Cup și FIBA Asia Cup. 

Baldwin este cunoscut pentru stilul de baschet ”fără vedete” pe care îl promovează, dar și un discipol înrăit al ”triangle offense”, metoda de atac caracteristică celor de la Chicago Bulls. 

Discuția lui Marcel Țenter cu Tab Baldwin va putea fi urmărită live joi, 28 mai, de la ora 19, pe canalul de Youtube /Gheparzii, dar și pe pagina noastră de facebook

(0) Comments