Skip to main content

Interviurile GHEPARZII, ep. 3: Dávid Kornél, legenda baschetului maghiar

Interviurile GHEPARZII, ep. 3: Dávid Kornél, legenda baschetului maghiar

Dávid Kornél este un baschetbalist de legendă pentru țara vecină, Ungaria, acesta bifând două sezoane în cea mai puternică ligă din lume, NBA. El este până în acest moment singurul maghiar care a evoluat în NBA.

Născut în 1971 la Nagykanizsa, Dávid Kornél a început baschetul la Budapest Honvéd, jucând în liga autohtonă până în sezonul 1996-1997. A ajuns în curtea celor de la Albacomp Székesfehérvár în 1994, de aici începând aventura sa în afara granițelor Ungariei.

Mai întâi, în octombrie 1997 a semnat cu Chicago Bulls, fiind trimis la ”satelitul” Rockford Lightning (CBA). La finalul anului, s-a întors la Albacomp, cu care a câștigat titlul național. În ianuarie 1999, Kornél a semnat din nou un contract cu Chicago Bulls, însă la scurt timp a semnat un contract pe durată determinată cu Cleveland Cavaliers, pentru 20 de zile. Ulterior, s-a întors la Székesfehérvár, conducându-și echipa spre câștigarea Cupei Ungariei, ediția 2000. 

Aventura sa în NBA s-a conturat mai clar odată cu semnarea în august 2000 a unui contract cu Toronto Raptors, în 2001 fiind tranzacționat de Detroit Pistons. A bifat în total 109 meciuri în NBA, împărțind vestiarul cu baschetbaliști legendari, precum Ron Harper, Toni Kukoč, Andrew Lang, Metta World Peace sau Vince Carter.

Cariera sa a continuat în Europa, unde a jucat, pe rând, pentru Strasbourg (Franța), BC Žalgiris Kaunas (Lituania), TAU Cerámica și CB Gran Canaria (Spania), până la finele sezonului 2007-2008. 

Palmaresul său cuprinde titlurile de campion al Ungariei (Albacomp, 1998), campion al Lituaniei (Žalgiris, 2003), câștigător al Cupei Ungariei (Albacomp, 2000), al Cupei Spaniei (TAU Cerámica, 2004 și 2006), fiind component al echipei naționale a Ungariei la Campionatul European din 1999. De asemenea, a evoluat patru sezoane în Euroligă, jucând chiar și un Final Four cu TAU Cerámica, dar și în EuroCup.

Printre colegii de echipă în aventura sa europeană sunt nume emblematice pentru baschetul continental, precum Luis Scola, Pablo Prigioni, Tiago Splitter, Sergi Vidal sau Jose Calderon.

Vasta sa experiență i-a adus postul de Director al departamentului International Scouting pentru Phoenix Suns, fiind ulterior colaborator cu Milwaukee Bucks. El este unul dintre primii care l-au recomandat pe Giannis Antetokounmpo către NBA.

Totodată, în 2012 Dávid Kornél a devenit președintele Alba Fehérvár.

Este căsătorit cu o handbalistă maghiară, Fruzsina Azari, cu care are un băiat, Barnabás, în vârstă de trei ani. 

Interviul va putea fi urmărit pe canalul de Youtube al GHEPARZII joi, 30 aprilie, cu începere de la ora 19 (CLICK AICI și Subscribe).

(0) Comments