Skip to main content

Despre baschet și prietenie cu Nikos Zisis și Giorgios Tsiaras

Despre baschet și prietenie cu Nikos Zisis și Giorgios Tsiaras

Interviurile GHEPARZII vor aduce alături de Marcel Țenter, în cel de-al patrulea episod, doi baschetbaliști eleni, Nikos Zisis și Giorgios Tsiaras. 

Nikos Zisis este un sportiv care a lăsat urme adânci în mentalul colectiv peste tot pe unde a jucat. Cu o carieră de profesionist începută în urmă cu 20 de ani și încă neîncheiată, Zisis a adunat în palmaresul său nouă titluri de campion național și tot atâtea cupe, dar și cinci supercupe în cele mai puternice ligi din Europa, a câștigat Euroliga și EuroBasket, dar și un argint la FIBA World Cup!

Primii pași în baschet i-a făcut la XAN Salonic, unde a evoluat de la 13 la 17 ani, vârstă la care a debutat în baschetul profesionist în capitala Greciei, la AEK, în anul 2000. În cei 5 ani petrecuți la galben-negri, Zisis a câștigat și primele sale trofee - un titlu de campion și o cupă, alături de trofeul acordat celui mai bun tânăr jucător al campionatului Greciei, în 2002. În 2005 a primit titlul de FIBA Young Player of The Year.

A trecut în Italia, la Benetton Treviso, unde a cules un titlu de campion și o supercupă (2006), dar și cupa din anul următor, mutându-se pentru sezoanele 2007-2008 și 2008-2009 la CSKA Moscova. Cu rușii a luat cireașa de pe tortul baschetului european, câștigând Euroliga în 2008. Totodată, a bifat titlul de campion VTB (2008) și de două ori al Rusiei (2008 și 2009).

Următoarele trei sezoane le-a petrecut din nou în Italia, la Montepaschi Siena de această dată, câștigând în fiecare ditre ele titlul național, cupa și supercupa!

A trecut pentru un an în Liga ACB, la Bilbao Basket, disputând cu spaniolii finala EuroCup. Sezonul următor l-a prins din nou în Liga VTB, alături de UNICS Kazan, reușind să bifeze un nou trofeu - Cupa Rusiei. A schimbat din nou aerul pentru sezonul următor, mutându-se în Turcia, la Fenerbahce, echipă cu care a ratat la mustață un trofeu (finalist al Cupei Turciei) și a bifat un nou Final Four al Euroligii.

Următorii 4 ani ai carierei l-au găsit pe Nikos Zisis în Germania, la Brose Bamberg, vitrina sa de trofee îmbogățindu-se cu două titluri de campion și două cupe, dar și o supercupă. A jucat în trei dintre sezoane în Euroligă, pentru ca în ultimul să evolueze în nou-înființata Basketball Champions League. În memoria evoluțiilor senzaționale ale lui Zisis în maieul nemților, Brose a decis retragerea tricoului cu nr. 6!

Sezonul 2019-2020 a evoluat din nou în Liga ACB, alături de Joventut Badalona, pentru ca pandemia de coronavirus să îi întrerupă evoluțiile din Grecia, acolo unde s-a întors, după 15 ani, la AEK. Înainte de întreruperea campionatului, Zisis a ridicat deasupra capului încă un trofeu, respectiv Cupa Greciei, fiind desemnat cel mai bun jucător al finalei, asta deși avea doar o lună împreună cu noii săi coechipieri. 

Este primul jucător grec care are peste 300 de meciuri în Euroligă, foarte puțini fiind baschetbaliștii ce au reușit acest lucru. Zisis se află în acest clasament al Euroligii pe locul 5, cu 310 meciuri, în fața sa fiind Vassilis Spanoulis și Juan Carlos Navarro, cu câte 341, precum și liderul Felipe Reyes, cu 352.

O carieră atât de prolifică la nivel de club nu putea să nu fie încununată de una pe măsură în maieul echipei naționale a Greciei. Nikos Zisis a început să evolueze pentru naționala țării sale încă de la 16 ani, câștigând în 1999 Campionatul European Under 16, fiind cel mai bun marcator al competiției. Un an mai târziu a cules medaliile de bronz la Campionatul European Under 18, pentru a câștiga din nou aurul european la Under 20 în 2002. La seniori, Zisis a câștigat aurul la EuroBasket în 2005, pentru ca în anul următor să câștige bronzul mondial. A mai contabilizat o medalie de bronz la EuroBasket 2009, un argint la Jocurile Mediteraneene în 2001, dar și două participări la Olimpiadă (2004 și 2008), bifând 189 de selecții pentru naționala de seniori a Greciei!

Fundașul grec a primit supranumele de ”Lord of The Rings”, întrucât este jucătorul cu cele mai multe medalii câștigate la un loc în carieră, atât la seniori, cât și la juniori, la turneele finale mondiale și europene organizate de FIBA.

Pe plan familial, Zisis este căsătorit încă din 2010 cu Fani Skoufi, împreună cu care au patru copii. 

Giorgios Tsiaras
Giorgios Tsiaras în maieul lui Gaz Metan Mediaș, sub comanda lui Marcel Țenter (captură video)

 

Celălalt invitat al Interviurilor GHEPARZII este un alt jucător elen, Giogios Tsiaras, cunoscut publicului român din perioada în care a evoluat la Gaz Metan Mediaș, fiind atunci antrenat chiar de Marcel Țenter. 

Extremă de forță, Tsiaras a început baschetul profesionist tot la AEK Atena, fiind coleg cu Nikos Zisis timp de patru sezoane. Au câștigat împreună primul trofeu din carierele amândurora, respectiv titlul de campioni ai Greciei în 2002. După plecarea lui Zisis la Treviso, Tsiaras a continuat să evolueze în primul eșalon al Greciei, pentru Olimpia Larissa (2006-2008) și PAOK (2008-2010). 

Prima sa escapadă în afara țării natale s-a consemnat în 2010, când a evoluat pentru cehii de la CEZ Nymburk, câștigând un titlu de campion și o cupă. S-a întors însă în Grecia și a mai evoluat trei sezoane, pentru Panionios, Ikaros și Aris, de unde a ajuns la Gaz Metan, în 2013-2014.

Sezonul următor a jucat în al doilea eșalon spaniol, la CB Melilla, pentru ca din 2015 și până la finalul carierei să revină pe tărâm grecesc, la Aris, Aries, Apollon Patras și Kymis. 

Tsiaras a evoluat în mai toate competițiile europene, respectiv Euroligă (AEK Atena), EuroCup (PAOK Salonic) și EuroChallenge (Gaz Metan Mediaș) și a reprezentat Grecia la nivel juvenil, având o medalie de aur la Campionatul European Under 20 și un bronz la Under 18.  

Giorgios Tsiaras este căsătorit și are trei copii. 

Așadar, o discuție despre baschet și prietenie la Interviurile GHEPARZII joi, 14 mai, cu începere de la ora 19, pe canalul de Youtube al GHEPARZII (click și subscribe AICI). 

FOTO Zisis: euroleague.net

(0) Comments