Ți-ai stabilit un obiectiv, pe care singur ți l-ai ales: să te duci la liceul cutare, să participi la nu-știu-ce concurs, să fii cel mai bun la engleză sau să fii jucător de baschet!!!
Dar să te ții de ceea ce ți-ai propus nu este întotdeauna ușor. La fel se intamplă și cu un plan de antrenament, mai ales când
- ”dimineața m-am trezit cu fața la cearșaf și aș mai dormi, pentru că visam atât de frumoooos…”;
- ”mă doare piciorul de moor și trebuie să mă echipez să merg la antre”;
- ”azi este ziua când am reușit să o conving pe “Stelutza” să iasă cu mine în oraș. Am uitat că am antre, aoleu, nu mă duc la antre!”
CE ÎȚI RECOMAND EU
Ai putea să începi prin a identifica rolul pe care sportul/baschetul, sau ceea ce ai ales ca obiectiv, îl joacă în viața ta, ce câștigi făcând asta și ce stă în spatele alegerii tale. Adesea, multe persoane încep ceva sau iau o decizie cu privire la ceva, din cauză că
- este distractiv,
- este cool
- sau… pentru că…
- le place atât de mult încât simt că nu pot trăi fără acel ceva… focul interior care arde…
- încep să concureze pentru că este distractiv, apoi încep să se concentreze pe a atinge un anumit rezultat.
OK!
DAR, NU UITA NICIODATĂ CARE A FOST SURSA INIȚIALĂ: BUCURIA! JOCUL! ȘI LEAGĂ TOT CEEA CE FACI ÎN DOMENIUL ACELA DE ACEA SURSĂ INIȚIALĂ.
Am ajuns la lecția importantă de învățat: diferența dintre obiectivele bazate pe rezultat, cum ar fi scor sau o poziție anume, și obiectivele de proces, obiectivele pe care le stabilești pe parcurs. Cel mai important obiectiv este ce trebuie sa faci azi, sau săptămâna aceasta. Adică, învață să gestionezi resursa cea mai importantă, TIMPUL, astfel încât să te ajute: un obiectiv mare pe care ți l-ai stabilit poate fi împărțit în câteva obiective mai mici, care, la randul lor, le împarți in multe alte obiective, dintre care niciunul nu te sperie, pe care le poți îndeplini fără să ajungi să te simți sub presiune.