Anxietatea este în directă legătură cu ceea ce am discutat în precedentul articol, ”Motivația”; ca o continuare, sau mai bine zis mână în mână, deodată cu neliniștea sau anxietatea, vine și frica de a nu putea să faci ceea ce ți-ai propus. Este extrem de vizibil că are legătură și cu primul articol din serie, ”Încrederea în tine”.
Îngrijorarea legată de a atinge un anumit număr de puncte poate fi paralizantă.
Sau:
Este foarte posibil să te trezești cu un picior scrântit sau cu un pumn in față. Asta e destul de… gata! Toate iți par negre, “ce o să mi se întâmple, mi-am spart nasul, îmi curge sânge, aoleeeeu, sângeee, ce mă fac?!?”
Și nu vorbim doar despre puncte sau lovituri aici: putem vorbi despre orice în viață, chiar lucruri simple.
CE ÎȚI RECOMAND:
Atenție și la temperatura corporală. Câteodată, când ți-e frig, te simți ca și cum ai fi anxios/neliniștit; așadar vei începe să fii anxios, deoarece crezi că ești anxios, dar în realitate ți-e DOAR frig. Este un cerc vicios, adică te învârți in jurul cozii…
Încearcă să te odihnești cât mai bine în perioadele cand te simți mai neliniștit, mai expus la tot felul de frici. Somnul este cel care ajută cel mai bine creierul să se relaxeze, să-și găsească singur soluțiile, de cele mai multe ori, fără intervenția ta conștientă. Asta pentru că creierul nostru este mai deștept decât noi!!! Prin urmare, chiar dacă în noaptea ce precede ZIUA DECISIVĂ nu vei dormi prea bine și asta e și de înțeles!!! – totuși, nu ai de ce să te îngrijorezi! Ești odihnit, pentru că ai prevăzut asta și ți-ai luat necesarul de somn. O noapte mai nedormită nu a omorât pe nimeni, crede-mă!!!
Planifică-ți toate cele necesare, de la echipament – curat, ordonat etc. – la sticluța ta norocoasă cu apă, care este acolo unde trebuie sa fie. Împrietenește-te cu TIMPUL și controlează-l tu pe el, nu el pe tine, așa că îți mai rămâne doar să fii sigur că ajungi când trebuie. NU TE GRĂBI INUTIL!!! Odată ce ai început să te grăbești, gata și anxietatea, frica… e acolo, scăpată din cușcă pe tine, gata să te înghită. Neliniștea, frica, temerile, așa cum am mai discutat la unul dintre camp-urile Gheparzii, vin din teama de necunoscut.
Ca și copil sau ca adolescent, nu ai la îndemână o experiență de viață atât de mare încât să îți fi format deja puncte de reper la care să te poți întoarce atunci când îți este greu. Dar ai părinți, antrenori, mentori, prieteni de încredere care, cu toții, pot să fie de folos atunci când simți că ești agitat, că neliniștea începe să pună stăpânire pe tine. NU LĂSA să se întample asta!
VORBEȘTE!
Discută cu acela sau aceia în care ai încredere maximă și care au dovedit că iți sunt alături necondiționat! Spune-le cum te simți și vei vedea că, treptat, înțelegând că totul are o rezolvare, nu o să o mai iei razna de la orice nimic sau amănunt.
Așa începi să ÎȚI CONSTRUIEȘTI PROPRIILE EXPERIENȚE DE VIAȚĂ!
TIP ;-))
Chiar dacă ai 14-16-18 ani sau mai mult și te crezi Stăpânul Inelelor, ține minte că sunt alții care au fost ca tine, în timp ce tu nu ai fost ca ei, ASCULTĂ ce au de spus cei cu mai mută experiență. De la oricine poți învăța ceva și, culmea, s-ar putea chiar să economisești timp și piele nevătămată dacă ții cont de sfaturi și încerci să și aplici ce ți s-a spus!!!